top of page

СДУГ. Ліки не працюють?


Дівчинка відвернулась від руки, яка простягує їй ліки

Нове лонгітюдне дослідження, проведене в Університеті Джона Гопкінса, показує, що діти, які приймають ліки від СДУГ, з часом почувалися гірше, ніж діти без лікування. У дослідженні відстежували прогрес 186 дітей, яким у дошкільному віці було поставлено діагноз СДУГ, у віці від 3 до 5 років.


Через шість років 90% дітей, як і раніше, страждають на СДУГ і супутні проблеми поведінки та / або уваги. Понад дві третини цих дітей отримували ліки, але 62% мали клінічно значущу гіперактивність та імпульсивність, порівняно з 58% з тих, хто не приймав ліки. Так само 65% дітей, які приймали ліки, мали проблеми з неуважністю порівняно з 62% дітей, які не приймали ліки.


Ви можете задатися питанням, чи були у дітей, які приймають ліки, більш серйозні симптоми. Дослідники повідомили, що не було ніякої різниці між тяжкістю симптомів, не було відмінностей між дітьми, які не приймали ліки, і дітьми, які приймали ліки.


Таким чином, здебільшого це дослідження малює картину дуже маленьких дітей, яким давали сильнодіючі фармацевтичні препарати в роки їхнього становлення без особливої користі. Діти, які не приймають ліків, почуваються не набагато краще, але, принаймні, їх не годують щоденними стимуляторами.


У пов'язаних новинах з того ж дослідницького журналу восьмирічне дослідження понад 600 підлітків показало, що у людей з діагнозом СДУГ набагато вища поширеність зловживання психоактивними речовинами і куріння, ніж у людей без СДУГ. Ліки так чи інакше не є вирішальним фактором.


Чомусь я думаю, що, якби ліки від СДУГ не були легкодоступним варіантом, більше уваги було б приділено розробці ефективних освітніх і поведінкових стратегій, щоб допомогти дітям розвинути кращі навички самоврядування. Можливо, дорослі працюватимуть над тим, щоб навчитися більш ефективно взаємодіяти з дуже активними, легко відволікаючимися дітьми. Принаймні, частина проблеми пов'язана з навколишнім середовищем. Більше вправ, менше телебачення і більш захопливі класи - теж.


Що б сталося, якби кожному дошкільнику було дано базові інструменти стратегії навчання Девіса: розслаблення, фокусування і шкала енергії? Це не буде швидким або легким рішенням, але ми б принаймні навчили цих дітей набору життєвих навичок, які допомогли б їм набути самоконтролю.


Оновлення дослідження: всебічне дослідження, що фінансується NIH, показало, що підлітки та молоді люди, які прописують амфетаміни, такі як Adderall і Vyvanse, або метилфенідати, такі як Ritalin або Concerta, мають значно підвищений ризик розвитку психозу. Хоча індивідуальний рівень ризику все ще досить низький, за словами дослідниці Лорен Моран, "оскільки ці ліки прописані мільйонам дітей, це може становити тисячі випадків додаткового ризику".


Посилання на дослідження:

Марк А. Ріддл, доктор медицини, Ксенія Єршова, доктор філософії, Дебора Лаццаретто, магістр медицини та ін. "Дошкільному дефіциту уваги/гіперактивності Лікування дослідження (PATS) 6-річного спостереження" Журнал Американської академії дитячої та підліткової психіатрії , доступний онлайн 8 лютого 2013 р.

Моліна, Б. та ін. "Використання підлітками психоактивних речовин у дослідженні мультимодального лікування синдрому дефіциту уваги / гіперактивності (СДУГ) (СДУГ) як функція СДУГ у дитинстві, випадкове призначення на лікування в дитячому віці та подальше лікування". Журнал Американської академії дитячої та підліткової психіатрії . 28 грудня 2012 р.

Моран, Л. та ін. "Психоз із застосуванням метилфенідату або амфетаміну у пацієнтів із СДУГ". Медичний журнал Нової Англії. 29 березня 2019.

Ця стаття була спочатку опублікована 15 лютого 2013 року. 24 березня 2019 року її було доповнено новою інформацією про ризики прийому ліків.


Comments


bottom of page