top of page

Шлях мого клієнта з дислексією.

До мене звертаються з безліччю запитань і плутаниною щодо того, як розрізнити дислексію та інші проблеми з навчанням.


І одна з найпоширеніших ваших тривог: "Це хвороба? Її потрібно лікувати?"


Спробую вас заспокоїти і розвіяти ваші страхи.


Дислексія - це не захворювання в звичному розумінні.


Але важливо знати, що офіційний діагноз в Україні ставлять лікарі, це - дитячі психіатри з усіма наслідками.


Лікарі лікують хвороби, це їхня робота.


Тому нічого дивного, що вашій дитині можуть призначити ліки.


Як на мою думку, виявити дислексію?

Як спеціаліст у сфері проблем навчання, я розумію, що на відміну від інших хвороб, дислексію неможливо "діагностувати" за аналізом крові, генетичними чи якимись іншими тестами.


Не існує пігулки або одноразового кроку, який допоможе раз і назавжди.


З цієї ж причини дислексію не можна "вилікувати".


Зате дислексію розпізнають за допомогою серії спеціальних тестів, які вимірюють характеристики та тяжкість симптомів.


На основі цього формується суб'єктивна оцінка спеціаліста про наявність і тяжкість перешкод у навчанні вашої дитини.



Суб'єктивно? Це ж недоказово! 


Ще як доказово. Давним-давно існує безліч досліджень, які пояснюють, чому дислексія - це не хвороба. І чому її лікувати не потрібно.


Є стратегії допомоги, які допомагають впоратися з проблемами, викликаними дислексією. Ніхто не позбавить вас або вашу близьку людину від дислексії.


Допомогти впоратися з проблемою - це мій метод. Я практикую клінічний підхід замість протокольного. Він підходить у випадках, коли діагностика включає багато різних факторів.


Протокольний - це коли до досліджуваного застосовується єдиний затверджений підхід. Він однаковий для всіх і дуже скорочує час лікарів, коли пацієнтів з однаковими симптомами тисячі.


Наприклад, кашель, нежить та хрипкий голос - лікар порекомендує поміряти температуру, можливо, здати аналіз на наявність бактерій чи вірусів. Але це не завжди хороший варіант, якщо ті ж самі симптоми можуть вказувати на різні відхилення.


В науковій літературі використовується термін "коморбідні стани" - напевно, ви зустрічали його щодо дислексії. Це означає, що дислексія співіснує разом із СДВГ, аутизмом і включає в себе дисграфію, диспраксію, дислексію. І розділити їх на складові іноді не вдається. Тому що симптоми дислексії не постійні і залежать від стану людини в даний момент.


В цьому полягає одна з труднощів діагностики.


Звісно, тут є ще й пряма залежність, скільки тисяч годин спеціаліст провів у професії. Я свої десять тисяч + роками набирала і "своїх" бачу з перших хвилин спілкування.

Але це окрема історія.


Моїм основним завданням я вважаю не стільки діагностику, скільки конкретну допомогу конкретній дитині в її конкретній ситуації. Я допомагатор, пам'ятаєте?

Мені потрібен ваш чудовий результат!


А тепер до хороших новин) По-перше, отримавши розуміння, що відбувається з вашою близькою людиною чи з вами, ви отримаєте зовсім іншу точку зору на проблему! І, можливо, це розверне вас в іншому (правильному) напрямку! Можливо, і лікувати не доведеться! 😉


Діагностичні стратегії спеціаліста з специфічними проблемами навчання.


Отже, коротко про діагностичні стратегії у професіонала.


Тут буде трохи термінології.


Скринінг - це перший крок у визначенні потреб. Такий тест допомагає з'ясувати, чи може конкретна програма, наприклад, програма Davis®, бути корисною для вашої дитини. Я, як ліцензований спеціаліст, використовую скринінг, щоб точно визначити, як найкраще допомогти у вашому конкретному випадку.


Оцінка може бути як неформальним скринінгом, так і більш широким тестуванням, спрямованим на визначення рівня академічних навичок. Це читання, письмо, сформованість базових математичних навичок, а також наявність навчальної поведінки, стан організаційних навичок і вміння зосереджуватись на важливому.


 Діагностичне тестування, зазвичай, включає декілька різних тестів, спрямованих на те, щоб отримати повне розуміння потреб у способах навчання.


Може включати тести зору та слуху, а також оцінку інтелектуального функціонування.


Від мене ви можете отримати письмовий висновок, в якому будуть висвітлені отримані дані та рекомендації щодо типів втручання або підтримки, які можуть бути корисними для вашої дитини.


Розуміння дислексії - це ключ до надання ефективної допомоги та підтримки.


Записатися на діагностику тут:



Yorumlar


bottom of page